سلامت نیوز

جدیدترین و بروزترین مقالات پزشکی سلامت برای اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید

سلامت نیوز

جدیدترین و بروزترین مقالات پزشکی سلامت برای اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید

تومور نخاعی چیست ؟

تومور نخاع - مطالعه موردی 1

خوشبختانه تومورهای واقع در نخاع نادر هستند. بروز کلی این تومورها تقریباً هفت درصد از کل تومورهای سیستم عصبی مرکزی است. در اصل، علاوه بر موارد نادر، دو تومور شایع (85 درصد) وجود دارد که عمدتاً خود را در نخاع نشان می دهند.

اپندیموم و آستروسیتوم. تنها سه درصد از اپاندیموم‌ها سیر بدخیم را نشان می‌دهند، در حالی که آستروسیتوما در 20 درصد موارد یک نوع آناپلاستیک را نشان می‌دهد. هر دو نوع تومور را می توان با کم یا بدون شیمی درمانی درمان کرد و رادیوتراپی خطرات نسبتا بالایی را در مورد میلوپاتی های پس از اکتینیک به همراه دارد. به دلیل رشد آهسته آنها در طناب نخاعی، علائم به تدریج ظاهر می شود و تشخیص زودهنگام چنین آسیب شناسی را بسیار دشوار می کند.


مثال

یک مهندس 34 ساله و راهنمای کوهستانی سرگرمی، یک سال است که از دردهای ناپایدار و منتشر گردن شکایت می کند که برخی از آنها به ناحیه اکسیپوت و شانه چپ تابش می کند.

سه ماه قبل از تشخیص، بیمار ابتدا متوجه بی حسی در انگشتان دست چپ و احساس سوزش در کل کف دست چپ شد. در نتیجه، کاهش مهارت‌های حرکتی ظریف در دست چپ با کاهش همزمان در مشت کردن مشت مشاهده شد.



معاینه عصبی علامت لرمیت مثبت را با احساس برق در امتداد ستون فقرات در هنگام خم شدن سر نشان داد. همچنین اولین علائم سندرم تتراپیرامیدال با کاهش رفلکس در اندام فوقانی و اسپاستیسیتی مجزا در اندام تحتانی مشاهده شد. هماهنگی دست چپ همزمان با شروع آتاکسی راه رفتن کاهش یافت.



ارزیابی MRI (تصاویر 1 و 2) یک تومور حجیم داخل مدولری را نشان می دهد که از C3 تا C6 گسترش یافته است. یک جزء کیستیک در قطب های تومور مشهود است. بخش جامد تومور ماده حاجب را جذب می کند. با توجه به اندازه ضایعه و نقایص عصبی پیشرونده، مداخله جراحی باید به بیمار توصیه شود. هدف از مداخله جراحی، از یک سو، اجبار به تشخیص و از سوی دیگر، برداشتن کامل ضایعه تا حد امکان به منظور جلوگیری از تتراپلژی قریب الوقوع است.


ام آر آی ساژیتال

تصویر 1: MRI ساژیتال با وزن T2. توده داخل مدولری عظیم در نخاع گردنی

ام آر آی با ماده حاجب

تصویر 2: T1 با ماده حاجب. تصویر بخش جامد تومور در تضاد نور با تغییرات کیستیک مجاور در قطب

عمل جراحی

برای جلوگیری از وخامت قطعی وضعیت عصبی در نتیجه ترومای جراحی، عمل بر روی خود نخاع باید با ملایمت انجام شود.


پس از لامینوپلاستی، نخاع به صورت طولی در خط وسط بین ستون های پشتی باز می شود تا به رشته های عصبی نزولی و صعودی آسیبی نرسد.

به یک معنا، نخاع مانند یک کتاب در وسط باز می شود (شکل 3). پایش الکتروفیزیولوژیک بخش ضروری تضمین کیفیت در طول عملیات است. متخصص مغز و اعصاب حاضر در اتاق عمل عملکرد پتانسیل عصب نزولی و صعودی را به صورت آنلاین اندازه گیری می کند. بر اساس این اطلاعات، جراح می تواند تکنیک میکروسرجری خود را تطبیق دهد. این کار تیمی امکان تجزیه و تحلیل پیش آگهی از دوره عصبی در طول عمل را فراهم می‌کند و جراح مغز و اعصاب را قادر می‌سازد تا به مرز تومور با خطر نسبتاً کم نزدیک شود و قصد دارد تومور را مجبور کند تا حد امکان ریشه‌ای برداشته شود. با تغییر در سیگنال عصبی، محل تشریح تومور تغییر می کند یا شکسته می شود، واکسن کورتیزون داده می شود و افزایش فشار خون برای بهبود گردش خون موضعی تحریک می شود.



شکل 4 شرایط حین عمل را نشان می دهد. تومور قهوه ای رنگ تا حدی در داخل توسط دیسکتور اولتراسونیک خرد شد و آسپیره شد. سپس این امکان جستجوی کپسول تومور به صورت آتروماتیک را فراهم می کند، زیرا تومور به خودی خود فرو می ریزد. از آنجایی که مثال شرح داده شده یک اپاندیموم بود، یک لایه جداکننده واضح در نخاع یافت می شود. این امکان برداشت کامل تومور خوش خیم را فراهم کرد که با MRI بعد از عمل سه ماه پس از جراحی تایید شد (شکل 5).

جراحی نخاع

تصویر 3: نخاع بین ستون های خلفی در خط وسط باز می شود

برداشتن تومور با میکروجراحی

تصویر 4: لایه برداری تومور با میکروسرژیک پس از کاهش داخلی آن

دوره بعد از عمل

بلافاصله پس از عمل، آتاکسی راه رفتن به دلیل دستکاری ستون های خلفی RM افزایش یافت. مهارت های حرکتی ظریف در دست چپ به طور موقت بدتر شده است

دکتر رضا سنجری جراح مغزو اعصاب یکی از بهترین جراحان تنگی نخاع در ایران میباشند برای دریافت خدمات دکتر رضا سنجری جراح مغزو و اعصاب و ستون فقرات کافیست به سایت ایشان سر بزنید و برای دریافت خدمات درمان تنگی نخاع کافیست به سایت ایشان مراجعه نمایید .همچنین برای اشنایی با خدمات بهترین جراح دیسک کمر در تهران کافیست این مقاله از سایت را مطالعه نمایید .


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد